Kompas - multiplatformní navigační software

V roce 2007-2008 jsem vyvíjel Map2X, což byl jednoduchý prohlížeč offline map pro herní konzoli GP2X. Bohužel pro nedostatek času (a mojí neschopnost vyvíjet více verzí aplikace najednou) byla aplikace pro většinu lidí nepoužitelná hned jak Google změnil své mapy, takže už nebylo možné stáhnout žádné další. I přesto byla natolik oblíbená, že pro ni vznikly překlady hned do 3 dalších jazyků.

V roce 2010, dva roky poté, co byla Map2X již definitivně mrtvá aplikace, jsem se pokusil myšlenku obnovit a začal úplně odznova s cílem mít multiplatformní a dobře rozšiřitelnou aplikaci.

KompasStáhnout nejnovější

Co to umí

Prohlížení online a offline map

Jsou podporovány tyto online mapy:

  • Bing Maps
  • Freemap.sk
  • Google Maps
  • HikeBikeMap.de
  • Historické letecké mapy České republiky
  • MapQuest Open
  • Mapy.cz
  • OpenStreetMap
  • Ovi Maps
  • Yahoo Maps

Pokud jsou mapy v jednom z pluginem podporovaných mapových zobrazení, lze u nich zjišťovat souřadnice aktuálního místa na mapě, které se zobrazí vpravo dole ve stavovém řádku. Po kliknutím pravým tlačítkem na mapu lze zkopírovat souřadnice aktuálního místa do schránky. Jako ukázka flexibilnosti aplikace jsou zde i tři historické mapy (z roku 1689, 1630 a hvězdná mapa z toku 1675) ve stereografickém zobrazení.

Prohlížení online map můžete jednoduše kombinovat s offline mapami, takže si můžete nahrát například 5 balíčků map z různých oblastí a k tomu zapnout online mapu. Aplikace pak bude hledat dlaždice mapy postupně v balíčcích a když je nenajde, stáhne je online.

Ovi mapy
Ovi mapy

Stahování map, konverze formátů

Ne vždy je po ruce rychlý internet a tak je dobré mít možnost si mapu stáhnout pro offline prohlížení. Stahování je řešeno pětikrokovým průvodcem, při kterém si postupně vyberete oblast, vrstvy a stupně zoomu, které chcete uložit. Průvodce vám pak spočítá (velmi přibližnou) velikost staženého balíčku a začne stahovat. Ukládání se neomezuje jen na online mapy, ale lze to kombinovat, takže tímto způsobem lze spojit několik právě otevřených balíčků do jednoho nebo naopak jeden velký balíček rozdělit do menších částí.

Drobné nástroje

Kromě samotného prohlížení mapy jsou v aplikaci zabudované i jednoduché nástroje pro výpočet vzdálenosti nebo převodu souřadnic.

Vše jsou pluginy

Téměř všechno, z čeho je aplikace složená, lze libovolně nahradit něčím jiným, nebo jednoduše přidat / odebrat další funkce, a to díky pluginům. Každý podporovaný formát mapy, mapová projekce i nástroje jsou pluginy. I samotné zobrazení mapy je plugin, takže v příštích verzích jej bude možné nahradit třeba 3D modelem Země. Pluginy lze dynamicky načítat, obnovovat a uvolňovat bez nutnosti restartu aplikace.