26
srp 08

GP2X Wiz, oficiální nástupce GP2X

IT

Po dvou měsících po skončení výroby GP2X GamePark Holdings představují následníka, nový stroj zvaný GP2X Wiz s plnou podporou 3D, 533 MHz procesorem, OLED displejem a Flash playerem.

Design, za který se nemusíte stydět

Nová konzole napovídá tomu, že si GPH konečně sehnali designéra a vzhled přístroje, obalu i menu vypadá k světu. Vlevo je D-Pad známý z GP2X F200, vpravo jsou tlačítka ABXY, ač vypadají stejně jako D-Pad vlevo. Jen doufám, že půjdou zmáčknout dvě najednou.

Intro (klikněte pro mnohem více informací)
Intro (klikněte pro mnohem více informací)

Tlačítko START / HOME se přejmenovalo na MENU a přesunulo se doleva, odkud vyhnalo tlačítka pro volume. Ty se nyní tisknou na spodní hraně a silně pochybuji o jejich dosažitelnosti. Na spodní stranu se přesunul i jack na sluchátka, takže teď bude kabel vadit více, než u GP2X. Wiz bude mít přihrádku pro stylus, takže už ho nebudete ztrácet.

3D akcelerace, Flash player a další novinky

3D akcelerace se u GP2X hodně postrádala, tak doufám, že ji Wiz patřičně využije. Zabudovaný je Flash player (pro hry i pro přehrávání flash videí např. z youtube) a 533 ARM procesor by už mohl utáhnout i náročnější hry a emulace. Třeba se dočkáme i emulace PS1, kdo ví.

V menu kromě klasických přehrávačů videa a hudby (nyní i s vizualizací), prohlížeče e-knih a obrázků přibyla samostatná aplikace pro prohlížení komiksů a kalkulačka. Díky vestavěným hodinám nám Wiz nabídne i budík, plánovač a deníček. Vestavěný mikrofon zase umožní nahrávání do WAV.

Nová komerční hra každý měsíc

Tvůrci slibují vydávání nové komerční hry každý měsíc, dokonce uveřejnili i kalendář. První hrou by měl být Asura Cross Wired, což je nejspíše přejmenovaný Blood Cross, který byl vyvíjený už pro GP32.

Kalendář vydávání komerčních her
Kalendář vydávání komerčních her

Vestavěné hry slibují kompatibilitu s GP2X

Stejně jako GP2X F200, tak i GP2X Wiz nabídne několik vestavěných her, z nichž je většina "ukradená" z GP2X - Blingo 2008, BoomShine2X, Kaiten Patissier, Snake On Dope, Space Varments, Sqdef, Wind & Water. Je zde tedy celkem reálná možnost, že na Wiz spustíte aplikace z GP2X, samozřejmě asi bude zase problém s odlišným dotykovým displejem a baterií.

Technické parametry

Procesor a paměť

Jak jsem již zmínil, Wiz bude pohánět 533 MHz ARM9 procesor s hardwarovou 3D akcelerací. RAM je stejná jako u GP2X (64 MB), vnitřní NAND ale nabízí celých 1 GB paměti.

Displej

Displej má stejné rozlišení 320x240, ale je menší, než u GP2X - jen 2,8" (71 mm) proti 3,5" (89 mm). Zato však je zde (samozřejmě dotykový) OLED, který se pozitivně projeví na výdrži baterie.

Příslušenství
Příslušenství

Baterie, nabíjení a externí zdroj napájení

Dvě tužkové AA baterie nahradila 2000 mAh Li-Pol baterie, od které se očekává 5 hodin provozu. Nabíjet ji můžete přes USB, "EXT" port nebo adaptér.

Kdy? Za kolik?

Wiz je určen pro jiný segment trhu než Pandora, zatímco Pandora se řadí mezi high-end drahé všeuměly, Wiz je malý levný kapesní přehrávač, takže zde o nějakém soupeření nemůže být řeč. Wiz bude dobrý mezistupeň mezi GP2X a Pandorou a své místo si určitě najde.

Když vše půjde tak, jak má, měl by se Wiz začít prodávat v polovině října, tj. o měsíc dříve než Pandora. Cena by se měla pohybovat kolem $190-200 / £135 (předběžné odhady), tj. měl by být o něco dražší než GP2X.

Zdroj, odkazy

» Přidat komentář

Diskuze: 9 komentářů

Wiz sa mi lubi.Dnes som si akurat kupil gp2x f100 a myslel som ,ze si kupim aj f200.Ale jednoznacne si kupim gp2xWIZ.Dufam aj ja ,ze tam nedali 2xd-pad :D...Ale celkom sa mi paci.Sa mi zda ze je aj o nieco mensi.No a tych 533mhz pecka.To uz hej.Pandora je lepsia ,ale musi najst vyrobcu.Takze som skor skepticky.Ak si to budes objednavat sa mi prosim ozvi.Kupime 2x a postovne bude napoli :D...
» Odpovědět 27.08.2008 10:58 | Vladimír Vondruš | web |
Asi ho budu kupovat také, ale rozhodnu se až po nějakých recenzích, abych věděl, do čeho jdu. Doufám, že Wiz bude prodávat zase Playcentrum.cz :-)

Wiz je trochu menší, než GP2X - hlavně má menší displej. Pandora mi moc nesedí - design nic moc, kompaktní zrovna není, cena vysoká a výkon pro mě až moc velký.
Tak to ja zase budu oponovat, jsem od sameho pocatku velky fanda Pandory. Uznavam, ze Wiz a Pandora jsou kazdy pro ponekud jiny segment trhu, ale v jiste oblasti se prekryvaji Ostatne tvurci Pandory vychazeli z pozadavku GP2x komunity, takze se neni co divit.

* Vzhledove se mi Pandora moc libi - mam rad spise ucelny, strohy, ale funkcni design. Ale to je vec nazoru.
* Zaviraci viko chrani displej v kapse - Wiz (stare GP2x) muze mit pouzdro.
* Urcite bych asi ohodnotil kladne zmenseni Wize oproti GP2x F100/200, ale na druhou stranu blbe vidim a maly displej by mi vadil, zvlaste pri prehravani videa a her obsahujicich texty (obzvlaste scummVM). Takze ja osobne radeji velky displej Pandory s rozlisenim 840x400 (nebo kolik to vlastne ma).
* Pandora mi, vzhledem k moznostem, zas tak moc velka neprijde. Mel jsem v ruze Nintendo DS a Pandora ma byt trochu mensi, takze u me OK.
* Pandora ma navic:
- 2 analogove ovladace
- klasicky napajeny USB, host kam lze bez problemu pripojit flashku, druhy gamepad, klavesnici atd.
- USB OTG (on the go) takze dalsi USB slave nebo host (nenapajeny)
- 2 sloty na SDHC - neni problem si neco zkopirovat z/na druhou kartu, povymenovat s kamosem fotky a pod.
- klavesnici. Emulace pocitacu jako ZXSpectrum, Amiga a dalsich je mnohem lepsi, kdyz mate klavesnici. Emaily a net na cestach.
- Wifi, BT. To znamena multiplayer, internet, VoIP, upgrade FW primo z netu a dalsi vychytavky.

Ale nerikam, ze Wiz je snad horsi. Je proste jiny a spouste lidi bude stacit.
Jo, toho volume a sluchatek na predni strane bych se nebal. Neni problem mit sluchatka s konektorem L. Urcite je velke + OLED, protoze to bude IMHO velmi dobre pouzitelne i na primem slunci, co bude mit mozna problem Pandora. A protoze Wiz ma interni hodiny, je dalsi velke + pouzitelnost jako normalni PDA/diar.
» Odpovědět 27.08.2008 19:01 | Vladimír Vondruš | web |
Pro Pandoru mi hovoří dobrá konektivita a velký displej, klávesnice dobrá (ale asi bych postrádal více konfigurovatelných kláves (diakritika atd.). Oba dva analogové ovladače asi nevyužiji (kromě emulace nějakých zvláštních her), spolu s 2 D-pady mi to přijde trochu překombinované. Uvidím, až jak Pandora dopadne, možná mě ještě příjemně překvapí.

Wiz je malý a kompaktní (tím myslím, že nemusím nic otevírat), ale nebylo by to GPH, aby na něm zase něco nezmršili (ignorantské FW, nekompatibilita mezi různými verzemi HW atd.). Jack na spodní straně bude bránit položení konzole "na hranu". Absence Wifi mě tady na jihu zatím netrápí, protože není kam se připojit, ale hodilo by se.

Kupovat Wiz znamená mít doma již třetí "stejnou" mašinku :-/ Pandora je něco jiného, ale pro mě bude určitě překážkou vysoká cena.
Na první pohled vypadá Wiz celkem dobře. Největší plus očekávám v tom OLED displeji. Nečitelnost na slunci mi u gp2x dost vadila. Moc se mi nepozdává ten druhý digital pad. Snad nebude problém s mačkáním. Ale tak my co jsme hráli s kloboučkem na F100 něco vydržíme... :-)
Jen mám trochu obavy aby se tím, jak budou v oběhu gp2x, wiz i pandora, neroztříštil vývoj aplikací. Na druhou stranu wiz ukazuje, že GPH přes všechny ty jejich problémy nekrachlo, což je samo o sobě důvod k malé oslavě :) mohlo by přilákat další lidi do řad gp32x komunity. Každopádně jsem velmi zvědav na recenze.
takze na GP32x foru je prehledna tabulka porovnavajici Wiz a Pandoru: http://www.gp32x.com/...p?showtopic=43736&st=0

Dale jeden pisatel silne pochybuje o prinosnosti OLED. Pry jeste OLED neni prilis vyzraly na takoveto nasazeni. Rychle zestarne a zezloutne (protoze prvni odchazejici barva je modra). No uvidime. Craig doufa, ze OLED vydrazi aspon tech 5 let (tezko rici). Jo a pry se "vypaluje", takze po castem hrani zustane vypalene hi-score, respektive nejaky ten jasny staticky objekt.

Me osobne by na Wizu nejvice vadila chybejici Wi-Fi. Chtel bych to pouzit i na browseni a IM, coz takto nelze. Rovnez mozny multiplayer (sitovy i lokalni) by byl bonusem.

Ja osobne kupuji Pandoru a mit Wiz Wi-Fi uvazoval bych o nem do budoucna jako o masince pro dcerku (eventuelne synka). Ale to ma cas, takze je mozne, ze Wiz mk2 bude mit wifi (:-), nebo bude dostupne neco uplne jine, nebo Pandora zlevni natolik, ze ji klidne koupim podruhe, nebo si naopak poridim neco noveho a puvodni Pandora se bude dedit. (:-)
Ja som chcel XGPmini ale nejako dopadol spatne.
Mam na mysli tento http://gpnewbie.com/xgpmini/media/mini8.jpg
takze budem nadmieru spokojny mensim displejom.
Totiz mam aj GBA a velmi sa mi paci prave desing GBmicro.
Predsalen chcem konzolu a nie notebook.
Uz DS sa mi nepacil a stale dufam ,ze nintendo sa spameta a
urobi novu konzolu minimalne desingovo ako GBA ,alebo GBmicro.
Kedze mam PC netreba mi Pandoru.Je to skor nieco ako subnotebook od ASUSu ,alebo nove mininote od HP...
Zase ten 2xD-PAD nemusia hned byt az tak zle... postavid WIZ vertikalbe a hras povedzme hru ako XENON2 resp. RIVER RAID.Vyslovene to bude lepsia pozicia displeja...A vdaka D-PADOM mozu hrat aj lavaci ak to hra dovoli...
» Odpovědět 18.09.2008 19:14 | Lord of Linux | GP2X
Já jsem si chtel koupit gp2x f100 uz dlouho ale radsi jsem pockal na f200 protoze ten kloboucek se mi nelibil.vyrosl jsem totiz na konzolich od nintenda game boy pocket pak game boy color a v posledni rade game boy advance a dizajn GBA se mi libi na gp2x f200