Momenty

Sedím v hospodě čpící elegancí doby dávno zašlé, piju krakonošovo dvanáctku a z repráků zní Happy. Pak mi dojde, že si toho všeho pamatuju o chlup více, než je zdrávo.

U uličky sedí pán co se mračí jak Vincent Vega z Pulp Fiction a k tomu pije vanilkovou kolu.

Naproti sedí postarší španělský pár a zaníceně se spolu snaží hovořit pokročilým stádiem tuberkulózy.

Vepředu plive z okna chlap, přesně jak slíbil tomu druhému, když o stanici dříve zjistili, že tohle kupíčko je prázdné.

Na mostě se s paraplíčkem chystali na focení nevěsty ve sněhobílém závoji, jenže s projíždějícím vlakem jasnou vizi nahradilo šedivé zklamání.

O kupíčko dál někdo celou dobu elaborátně nadává na to, jak ho to otevřené okénko v chodbičce vytáčí doběla. Po hodině skuhrání ho dojde zavřít, obleče se do batohu a vystoupí.

* * *

Dej si další pivo do plastovýho kelímku od paní, která toho v životě chtěla dosáhnout o trochu víc, ale snaží se zachovat tvář a usmívá se, když ti vrací mokrý pětikoruny. Sedni si zpátky na vlhkou dřevěnou lavici vedle hlučných lidí kteří už se propili do veselejší verze reality, otoč hlavu doprava a spatři výraz své nejlepší kamarádky, která zestárla o dvacet let a teď tu s úsměvem sobě vlastním sedí ve funkčně neestetické bundě ruku v ruce se svým šedivějícím mužem a sama sebe už dávno přesvědčila, že tohle jsou opravdu ty nejlepší momenty, které kdy v životě bude mít.

Multiinstrumentalista s kouty sahajícími až do doby, kdy si naposledy myl vlasy, právě vystřídal klávesy za kytaru v doprovodu nesourodé odezvy publika a ani on sám neví, co si o sobě má vlastně myslet. Starší muž v šusťákovce s potěšením konstatuje, že flek od převrženého piva na rukávu už ztrácí barvu a pokyne prázdnému popelníku, který s ním sedí u stolu. Pán pod lampou ve světle uprostřed tmy se smutným zárodkem úsměvu právě odhalil dno dalšího kelímku a podvědomě doufá, že i dneska se mu podaří vylákat destruktivní myšlenky ven za práh spánku.

Člověk neurčitého věku po tobě sekne pohledem barvy olova, který je ti tak nějak blízký a přesto na hony vzdálený. Obklopil se lidmi, se kterými si rozumí, a ty víš o čem přesně zrovna vedou řeč, i když pro náhodného kolemjdoucího to může vypadat, že s radostí rozumují o svých koníčcích a nastávajících vnoučatech.

Vstaň, projdi kolem bazénu, který jak zrcadlo odráží současnou hladinu zábavy, omoč si děravé boty ve špinavé večerní rose a jdi se podívat na hvězdy. Tady je smog jen zvukový, ale Velký vůz dnes stejně nenajdeš.